Dünyanın En Güzel Açık Hava Müzesi: Efes Antik Kenti
- kubrahanic
- 31 Oca 2021
- 2 dakikada okunur
Eğer tarihe, mitolojiye ve antik yerlere biraz ilginiz varsa Efes Antik Kenti sizin için tam bir rüya yeri olacak. Yollarında yürürken sizi bin yıllarca öncesine götüren antik şehir, İzmir'in Selçuk ilçesinde bulunuyor. İzmir Adnan Menderes Havalimanında yaklaşık 1,5 saat, İzmir şehir merkezinden de yaklaşık 2 saat uzaklıkta olan Efes Antik Kenti'nin etkileyici görüntüsünün tarihi de bundan yaklaşık 8000 yıl öncesine yani MÖ 6000'li yıllara kadar gidiyor.

İçerisinde Hellenistik Tiyatro, Celcus Kütüphanesi, Ticaret Agorası, Domitian ve Hadrian Tapınağı, Memmiyus Anıtı, Tarian Çeşmesi olan Efes'te tarihi en çok hissetiren yerlerden biri de Kuretler Caddesi. O zamanlara ait umumi tuvaletlerin ve genelevin yer tabelasının olduğu şehre dikkatli baktığınızda daha başka ayrıntılar göreceksiniz.

Bu ayrıntılardan en sessiz duran ama en çok dikkat çekenlerden biri de hiç şüphesiz Mermer Cadde üzerinde bulunan ayak izi. Gelişigüzel çizilmiş gibi duran ayak aslında Efes'teki genelevde çalışan ve o zamanın en güzel fahişesi kabul edilen (Antik çağlarda genelevler ve fahişelik kavramı, şimdikinden çok daha farklı olduğu düşünülürse aslında bu kadar öne çıkarılmasına çok da şaşırmamak gerek) kadının ayak izi olduğu söyleniyor. Hatta ayak izinin geneleve yönlendirme yaptığı söyleniyor.

İyonya'nın 12 şehrinden biri olan Efes ilk kurulduğu zamanlarda deniz kenarındaki bir liman şehri olsa da bugün denizden 10 km kadar içeride yer alıyor. Müze girişinde yer alan tarihi dönem haritalarına bakıldığında şehrin dönemler içerisinde nasıl değiştiği daha iyi anlaşılıyor.
Efes Antik kentine giriş ücreti 2021 yılı için 100 TL. Eğer Müzekart'ınız varsa ücretsiz girebiliyorsunuz.

Efes Antik Kenti İle İlgili Bilgiler:
-Şehrin kalıntıları, Türklerin eline geçtiğinde pek de değeri bilinen bir yer olmamış. Hatta Osmanlı döneminde, değersiz görülerek antik şehirden kalan kalıntıların, başka devletler tarafından yurtdışına çıkışına izin verilmiş.
-Efes'teki arkeolojik çalışmalar neredeyse Cumhuriyet dönemiyle birlikte başlamış. Bu çalışmalarda ise Avusturyalı arkeologlarla birlikte hareket edilmiş. Şehirde özellikle Yamaç Evler bölgesinde devam eden kazılar hala Avusturyalı uzmanlarla devam ediyor.
-Efes'in tarihi 8000 yıllık olsa da, bugün gezdiğimiz Efes'in asıl kuruluş tarihi MÖ 300'ler civarıdır. Ve nüfusunun en kalabalık olduğu zaman şehirde 200 bin kişi yaşamış.
-Günümüzde bile hala oldukça heybetli duran Hellenistik Tiyatro, 24 bin kişilik kapasiteye sahip. İlk olarak tiyatro olarak planlanan amfi yapı depremler sonucu hasar görünce hayvan dövüşleri için kullanılmış.
-Efes'in şehir mimarisinde dikkat çeken noktalardan biri, daha kullanışlı planlama için şehrin birbirini dik kesen sokaklardan oluşması.
-Her yıl yaklaşık 1,5 milyon turist Efes'i ziyaret ediyor.
-Efes'in en beğenilen yapılarından biri Celsus Kütüphanesi. Bazı iddialara göre Efes valisi Celsius'un ölümünün ardından anıt olarak; bazı iddialara göreyse savaşta kazanılan zaferi kutlamak için yaptırılmıştır.
-Efes'in, zamanında bu kadar kıymetli olmasının nedeni liman ticaretine ev sahipliği yapıyor olması. Limanın alüvyonlarla dolmaya başlaması da şehrin bir anlamda sonunu hazırlamış.

Comments