top of page

Ev Yapımı Vegan Süt Tarifleri

  • Yazarın fotoğrafı: kubrahanic
    kubrahanic
  • 8 Eyl 2020
  • 3 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 13 Kas 2020

Süt ve süt ürünleri artık insan sağlığı açısından tartışmalı bir konu. Eğer evlerinizde süte alternatif olacak bitkisel süt yapmak istiyorsanız aşağıdaki alternatifleri deneyebilirsiniz.

Çok değil bundan beş yıl öncesine kadar kalsiyum kaynağı, büyümenin bir parçası olarak görülen süt şimdilerde reflü, alerji ve kronik rahatsızlıkların nedeni olarak gösteriliyor. Uzmanların çoğu bebeklik, büyüme çağı ya da yetişkinlik fark etmeden sütün kullanılmaması gerektiğini, sanıldığı gibi sütün bağırsakları zorlayan laktoz dışında daha birçok yan etkisi olduğunu söylüyor.


Vegan sütleri deneyen herkesin ortak olduğu bir düşünce var ki o da alıştığımız sütün aksine ağırlık yapmadığı.


Tüm bunlar da beraberinde bitkisel bazlı, vegan olarak da adlandırabileceğimiz süt alternatiflerini de hayatımıza kattı. Dünyada hayvansal süte alternatif olan bitkisel sütler son yıllarda oldukça kullanılsa da aslında bizim ülkemizde yeni yeni adı geçmeye başladı. Bitkisel süt süt denildiğinde ilk olarak aklımıza soya ve badem sütü gelse de aslında damak tadınıza uygun olabilecek daha birçok alternatifi evde kendiniz kolayca hazırlayabilirsiniz.


Vegan sütlerle ilgili şöyle bir yanılgı da var: sütü hazırladığınız kinoa, badem gibi bir ürün ne kadar besleyici olsa da onunla hazırladığınız süt besinin kendisi kadar besleyici olmuyor. En fazla yüzde 25’i kadar besleyicilik taşıyor.


Bitkisel Süt Nasıl Yapılır?

Evde kendi vegan sütünüzü hazırlamak oldukça basit bir işlem. İşin mantığı aslında sütü yapılacak besinin yumuşamasını sağlamak için ön hazırlık yapmak. Fındık, badem gibi sert kabuklu yemişin sütünü hazırlamak için bir gece önceden suda bekletmek gerekiyor. Pirinci ve kinoayı haşlamak, susam ve yulafı da doğrudan kullanmak süt elde etmek için yeterli.

Süt yapmak için en iyisi smoothie blender’ı kullanmak. Ama mutfak robotu ya da el blender’ı da işinizi görecektir.


Yaptığınız sütü tel süzgeçten süzmek yeterli olmuyor. Eğer pürüzsüz bir süt istiyorsanız mutlaka temiz bir tülbentten de geçirmeniz gerekli.


Hazırladığınız sütü tariftekinden daha az su ile hazırlayıp istediğiniz kıvama göre sulandırın. Beklettiğiniz su musluk suyu olabilir ama süt için kullandığınız suyu içme suyu kullanmalısınız.


Bitkisel sütlerin hazırlandıktan sonra buzdolabında saklanması gerekiyor. Maksimum sekiz gün içerisinde de tüketilmesi gerekiyor. Bozulduklarında hayvansal sütlerde olduğu gibi kesilme vs olmuyor ama kokusu ve rengi değiştiğinde kullanılmaması gerekiyor.

Vegan Sütler Nelerdir?


Badem Sütü

Bir su bardağı bademi minimum sekiz saat suda bekletin. Yıkadığınız bademleri 4 su bardağı suyla birlikte blenderdan geçirin ve tel süzgeç üzerine koyduğunuz tülbentten süzün. Badem sütünüz hazır.


Kıvamını daha koyu isterseniz önce iki su bardağı ile sütü hazırlayın ve istediğiniz kıvama göre sulandırın.


İpucu: Kalan badem posasını da yedi gün kadar buzdolabında saklayıp smoothie, kurabiye gibi tariflerinizde kullanabilirsiniz.

Fındık Sütü

Bir su bardağı fındığı bir gece önceden suda bekletin. Yumuşayan fındıkları süzüp üç su bardağı su ile blender’dan geçirin. Süzüp posasından ayırdığınız fındık sütü hazır.


Kaju Sütü

Bir gece önceden suda beklemiş bir su bardağı kajuyu yıkayıp iki su bardağı su ile blender’dan geçirin. Süzdükten sonra kaju sütü kullanmaya hazır.




Pirinç Sütü

Bizim için yabancı olsa da özellikle Amerika’da ve Uzak Doğu Asya’da pirinç sütü sıkça kullanılıyor. Yarım su bardağı kadar pirinci yıkayıp lapa olacak şekilde haşlayın. Haşlandığında neredeyse iki katı kadar olan pirinçleri blender’a alın ve bir su bardağı kadar suyla çevirin. Süzdükten sonra pirinç sütü hazır.


Hindistan Cevizi Sütü

Eğer aromasını seviyorsanız vegan sütler arasında en lezzetlisi Hindistan cevizi sütü. Bu sütü yapmanın farklı yolları var. Eğer elinizde taze Hindistan cevizi varsa en lezzetli sonucu bu verecektir. Hindistan Cevizini sert kabuğundan tamamen ayırın ve beyazlarını parçalayarak blender’a koyun. Bir ölçü Hindistan cevizine üç ölçü su koyun ve iyice ezin. Posasından ayırın ve hindistan cevizi sütünüz hazır.


Bir diğer tarif ise şöyle: Bir ölçü rende Hindistan cevizini bir ölçü kaynar suyla birlikte birkaç dakika bekletin. Sonrasında blender’a alın ve yarım dakika kadar çektikten sonra süzün.


Susam Sütü

Eğer bulabilirseniz susamı organik almanızda fayda var. Bir ölçü susamı, dört ölçü su ile blender’a alın ve iyice karıştırın. Susam sütü de soya sütü kadar tatsız oluyor. Bunu kırmak için içerisine doğal bal, pekmez ya da bir iki tane çekirdeği çıkarılmış hurma ekleyebilirsiniz.


Kinoa Sütü

Yumuşayana kadar haşladığınız bir ölçü kinoayı iki ölçü suyla birlikte blender’dan geçirin. Süzün ve bir kavanoza koyarak buzdolabında saklayın.


Muz Sütü

Muzlu sütlere alışık olduğumuz için muz sütü birazcık değişik gelebilir. Ama sade içmek ya da kahveye eklemek için muz sütü harika oluyor. İki orta boy muzu üç su bardağı su ile blender’dan geçriin ve süzmeden kullanın. Bu sütün buzdolabında durma süresi diğer vegan sütlere göre daha kısa olacaktır. Maksimum iki gün içerisinde kullanılması tavsiye ediliyor.


Yulaf sütü

Yulafı geceden suda bekletin ya da aceleniz varsa sıcak suda 30 dakika kadar tutun. Badem ve fındığın aksine yulafı suda bekletmeniz şart değil. Sadece tülbentten geçirirken işinizi kolaylaştıracaktır. Bir ölçü yulafa dört ölçü su koyun ve blender’dan geçirip süzün.

Evde kendi damak tadınıza uygun vegan sütü hazırlamak aslında bu kadar kolay. Daha sürdürülebilir yaşam tarzına adım atmak için kesinlikle denemeye değer.

Comments


bottom of page