Baristaların İyi Kahve Tüyoları
- kubrahanic
- 28 Haz 2020
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 13 Kas 2020
Üçüncü dalga kahvecilerle tanıştığımızdan beri hemen hemen hepimizin kahve konusunda damak tadı gelişti. Kahvenin sertliği, nasıl demlendiği, hangi yöntemle yapıldığı, süt miktarı hatta aroması bile kişinin kendi zevkine göre fark ediyor.

En sevdiğiniz kahvecideki gibi kahveyi evinize taşımak da birkaç adım ile zor değil. Baristaların tüyoları ile favori kahvenizi evinizde, taze taze yudumlayabilirsiniz.
Doğru Kahve Çekirdeğini Seçin
Kahvenizin ilk adımı seçeceğiniz çekirdek olmalı. Her kahve çekirdeği yetiştiği yere, harmanına, kavurma süresine göre farklı tatlar taşır. En çok kullanılan iki farklı kahve çekirdeği var. Biri arabica diğeri ise robusta. Liberica ve excelsa ise yavan tatları nedeniyle pek tercih edilmiyor.
En bilinen kahve çekirdeği Arabica, orta düzeydeki kafein oranı ve lezzetiyle kahveseverlerin favorisi. Dünyada üretilen kahvelerin yarısından fazlasını arabica kahveler oluşturuyor. Bir diğer en çok tercih edilen kahve çekirdeği ise robusta. Daha çok espressolar için tercih edilen robusta, arabicaya kıyasla daha sert ve daha yüksek kafeinli.
Arabica ile robusta arasında seçimi ise damak tadınız belirliyor.
Kavurma Süresine Önem Verin
Eğer kahvenizi kendiniz kavuracaksanız ya da kavurma süresine göre seçecekseniz bilmeniz gereken ilk şey az kavrulan kahvenin içim sertliğinin ve kafein oranının daha yüksek olacağı. Kahve kavruldukça kafein de yanıyor ve azalıyor.
Kahveyi kavurdukça topraksı tadı yükselir. Orta kavurmada meyve aromaları ortaya çıkar. Az kavrulmuş kahve çekirdekleri ise daha hafif, çiçeksi tatlar taşır. Bu aromaların olmasının sebeplerinden biri de yetiştikleri yerlerdeki toprak ve çevresindeki çiçekler.
Türk kahvesi her ne kadar sert olarak bilinse de aslında kavurma süresi uzun olduğu için kafein oranı olarak en düşük kahvelerden biridir.

Kahve Değirmeni Seçin
Çoğu kişi kahvesini çekilmiş olarak alsa da aslında taze çekilmiş kahvenin tadını gerçekten fark ediyor. Tüm eve yayılan kahve kokusu da artısı.
Türk kahvesinden french press’e kadar farklı kahve yapımı için ayarları olan kahve değirmenleri kahvenin tadını en çok değiştirenlerden. İsterseniz her bir sefer için kahvenizi çekebilir ya da değirmenin haznesinin aldığı kadar kahveyi çekip hava almayan bir kapta saklayabilirsiniz.
Her bir espresso için 7-8 gram kahve, french press, V60, chemez gibi yöntemlerle yapılan kahvelerde her bir bardak için 15 gram kahve öneriliyor.
Kahvenizi En Doğru Şekilde Saklayın
Kahveyi çok öğüttüyseniz ya da çekilmiş aldıysanız her zaman taze tutacak bir saklama yöntemine ihtiyacınız var. Bunun için de kahveyi kavanozla buzdolabına koymak pek de iyi bir yöntem sayılmaz. Hava almayan, silikon kapak destekli, seramik ya da cam kavanozlar kahve saklamak için en iyisi.

Sütünüzü Köpürtün
Cezvede ısıtarak ya da direkt olarak sütü koymak da bir yöntem tabi ama buharla ısıtılmış ve köpükle volüm almış süt kahvenin tadını farklı bir yere taşıyor. Eğer buharla ısıtacak makineniz yoksa çok da yer kaplamayan, pille çalışan süt köpürtücülerden bir tane edinebilirsiniz.
Evde süt köpürtmenin en basit yolu da kavanozda çalkalamak. Genişçe bir kavanoza sütü koyun ve kapağını sıkıca kapattıktan sonra çalkalayın.
Espresso Makinesine Yatırım Yapın
Eğer latte, cappuccino, cortado, affogato gibi kahveleri seviyorsanız iyi olmalarının yolu kesinlikle güzel espresso’dan geçiyor. Kapsül kahveleri hem plastiği ısıyla bir araya getirip sağlıksız olduğu hem de her kahve yapışta plastik çöp bıraktığı için önermiyoruz. Ama mokapotla İtalyan stili espresso hazırlayabilirsiniz. Delonghi, Saeco, Ascaso, Bosch, Siemens gibi birçok markanın ev tipi kahve makinesi bulunuyor.
Comments